Follow ..::kioSki news::..

Follow kioskinews on Twitter

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Αυτό το μαγευτικό χωριό δε βρίσκεται στην Ελβετία! Και όμως είναι στην Ελλάδα!

Βοβούσα – Ανατολικό Ζαγόρι. Θα μπορούσε να είναι ένα χωριό στην Ελβετία! [BINTEO]

Όλη η μαγεία αποτυπωμένη σε ένα συγκλονιστικό βίντεο από το Epirusgate με τίτλο "ΒΟΒΟΥΣΑ-Κρυμμένη στη σκιά των αιώνιων κορυφών της Πίνδου" 

Και όμως η Βοβούσα είναι χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στο νομό Ιωαννίνων της Ηπείρου. Βρίσκεται περίπου 75 χλμ. βόρειο-ανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων. 

Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι λιγοστοί οι οποίοι ασχολούνται με την υλοτομία και τον τουρισμό, σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς μήνες που σφύζει από ζωή από ντόπιους που επισκέπτονται τον τόπο τους και από μεγάλο πλήθος τουριστών που αγαπάνε τη φύση, την πεζοπορία, τις εκδρομές, το canoe kayak και το rafting. Είναι το μοναδικό χωριό που συναντάμε στον ελλαδικό χώρο όπου το χωρίζει στη μέση ποταμός και το ενώνει ένα μονότοξο και εντυπωσιακό γεφύρι με ξύλινα κιγκλιδώματα για την προστασία των ανθρώπων που θέλουν να το διασχίσουν. Το
γεφύρι χτισμένο το 1748 από δωρεά του Αλέξιου Μίτσιου και έχει αναγνωριστεί ως νεώτερο αρχαιολογικό μνημείο.

Ο ποταμός που διασχίζει τη Βοβούσα είναι ο Αώος και είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού διότι από τη βοή των νερών του πιθανότατα  πήρε και το χωριό το όνομά του.

Το χωριό είναι μία από τις δύο πύλες εισόδου για τον Εθνικό Δρυμό, τη Βάλια Κάλντα.
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Η συνολική του έκταση φτάνει τα 68.990 στρέμματα. Ο δρυμός περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα και του Αρκουδορέματος καθώς και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από την ποικιλία μορφολογικών αντιθέσεων με απότομους γκρεμούς και ορμητικούς χειμάρρους, καθώς και πυκνά δάση.

Σημαντικό μνημείο του χωριού αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1814.


Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουνε τα εξής αξιοθέατα:
Την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου (1814)
Τον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής (όπου πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία κάθε 26η Ιουλίου και το παραδοσιακό 3ήμερο πανηγύρι της Βοβούσας)
Την Εκκλησία της Παναγίας
Το Γεφύρι της Βοβούσας (Αλέξης Μήσιος 1748)
Την Μικρή Γέφυρα Πουντίκα, Ασπροπόταμου (Αρούλου άλμπου)
Την Νεροτριβή
Επίσης:
Πεζοπορία στο ορειβατικό βουνό Αυγό (2.177μ. υψόμετρο)
Πεζοπορία μέσα στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα
Και φυσικά κρύο μπάνιο το καλοκαίρι στον ποταμό Αώο.

Η Βοβούσα γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αυτονομία του Ζαγορίου επί Τουρκοκρατίας και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου. Το 1817, το χωριό είχε 2.500 κατοίκους, οι οποίοι λιγόστεψαν δραματικά και το χωριό ερημώθηκε μετά από ληστρικές επιδρομές. Επανακατοικήθηκε μετά την απελευθέρωσή του το 1913.


Το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς στις 23 Οκτωβρίου 1943 πλην μίας κατοικίας, της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και το εξωκκλήσι της Αγ. Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


MESradio 92fm

MESradio 92fm
kioski.live
http://iconj.com/download.php?d=3&file=3wjbe1j2vv

KioSki.net.world

KiosKi.metatropes