Follow ..::kioSki news::..

Follow kioskinews on Twitter

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Μεγαλώνει η ελληνική παροικία του Βελγίου


Οι Έλληνες αναζητούν καταφύγιο στην καρδιά της Ε.Ε.

     «Ο,τι να 'ναι». Αυτή ήταν η απάντηση που εισέπραττε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Δημήτρης Αργυρόπουλος, από την πλειονότητα των Ελλήνων νεομεταναστών όταν τους ρωτούσε για ποιο επάγγελμα ψάχνουν. «Το «ό,τι να 'ναι», δεν είναι επάγγελμα τους απαντούσα. Αρκετοί κατέληγαν μέσω γνωριμιών σε εστιατόρια, αλλά λίγοι έβρισκαν δουλειά, καθώς δεν γνώριζαν γαλλικά. Οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να δουλέψουν λάντζα. Κάποιος όμως που έχει «τελειώσει» πανεπιστήμιο, δύσκολα θα συνεχίσει».

      Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών (http://www.ek-b.be) που δραστηριοποιείται στο Βέλγιο από το 1947, δέχθηκε στα γραφεία της εκατοντάδες Ελληνες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού, χωρίς όμως να διαθέτει πόρους για να στεγάσει και να σιτίσει τους συμπατριώτες μας. «Παρ' όλ' αυτά συνεργαζόμαστε με κάποια ξενοδοχεία, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει ένα μπάνιο, ενώ σε συμφωνία με τα λεγόμενα «Εστιατόρια της Καρδιάς» τα γεύματα προσφέρονται μισοτιμής», συμπληρώνει ο κ. Αργυρόπουλος.

Εκτός από τον συμβουλευτικό και αλληλέγγυο ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, πραγματοποιεί και μια σειρά από δράσεις, στόχος των οποίων είναι «να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα και ταυτόχρονα να τονώσουν την ελληνική παραγωγή», τονίζει ο κ. Γιώργος Μάλλιαρης, γενικός γραμματέας της ΕΚΒ και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να συνεχίσει: «Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε πρόσφατα εκδήλωση για την προώθηση των ελληνικών κρασιών, στο κτίριο Berlaymont, της Ευρωπαϊκής επιτροπής, με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 2.500 χιλιάδες άτομα γεύθηκαν ποικιλίες από τις καλύτερες ελληνικές ετικέτες, καταθέτοντας άκρως εγκωμιαστικά σχόλια».

Ευτύχημα για την Ελλάδα αποτελούν τα λόγια της δραστήριας διευθύντριας που μέσω ποικίλων δράσεων έχει καταφέρει πολλά. «Το 2011 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 400.000 Βέλγοι τουρίστες, παρουσιάζοντας μία αύξηση κατά 18%, σε σχέση με το 2010. Σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους, θα επιλέξουν και φέτος τη χώρα μας, όντας φιλέλληνες. Τη δύσκολη αυτή περίοδο των αρνητικών δημοσιευμάτων για τη χώρα μας πρέπει κι εμείς να κινηθούμε ακόμα πιο δυναμικά, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό έτοιμο να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα βασικότερα κίνητρα των Βέλγων τουριστών, που βασίζονται στο τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα, γαστρονομία».

Σήμερα, οι Ελληνες του Βελγίου υπολογίζονται στις 35.000, εκ των οποίων οι 18.000 -οι μισοί από αυτούς έχουν αποκτήσει και τη βελγική υπηκοότητα- ζουν στις Βρυξέλλες. Το τρέχον έτος εκτιμάται ότι περισσότεροι από 500 Ελληνες αναζήτησαν επισήμως δουλειά στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οι ανειδίκευτοι εργάτες δεν αποτελούν πλέον μία ελκυστική επαγγελματική κατηγορία για τη βελγική αγορά εργασίας. Ακόμα κι αν κάποιος επιθυμεί να εργαστεί σε εστιατόριο, πρέπει να γνωρίζει -πέραν της τέχνης του- τουλάχιστον τη γλώσσα.

Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι γιατροί και όσοι απασχολούνται στα παραϊατρικά επαγγέλματα αλλά και οι μηχανικοί, οι προγραμματιστές Η/Υ, γενικότερα οι γνώστες της πληροφορικής, καθώς επίσης και ο τομέας των logistics.

Η μισθολογική κλίμακα παρουσιάζει τις εξής διαβαθμίσεις: Οι πτυχιούχοι και καταρτισμένοι υπάλληλοι αμείβονται από 1.800 - 3.000 ευρώ, όσοι καλύπτουν διευθυντικές θέσεις 4.000 - 6.000 ευρώ και τα στελέχη μπορούν να ευελπιστούν σε μισθούς από 8.000 έως 15.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


MESradio 92fm

MESradio 92fm
kioski.live
http://iconj.com/download.php?d=3&file=3wjbe1j2vv

KioSki.net.world

KiosKi.metatropes